Internetové cookies sice nevoní jako ty čerstvě vytažené z trouby. Díky nim se ale na našem webu můžete cítit jako doma.
zavřít
logo Lukana

Výživa a zdraví

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou mottem 21. století. Není žádným tajemstvím, že zásadou správné výživy je vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků.

My, jakožto výrobci stolních olejů, toho logicky víme nejvíc o tucích, které jsou:
- zdrojem esenciálních mastných kyselin, které napomáhají vstřebávání vitamínů A, D, E a K;
- nositeli chuti, takže se bez nich ve studené a teplé kuchyni neobejdeme.

V současné době stoupá obliba řepkového oleje. Je plný nenasycených mastných kyselin, které snižují riziko onemocnění srdce a cév. A díky vyšší tepelné stabilitě ho využijeme nejlépe v teplé kuchyni.

Na fritování a dlouhodobé smažení se výborně hodí fritovací olej, který je díky Omega 9 mastným kyselinám relativně stabilní při tepelné zátěži.

Pro studenou kuchyni je zase ideální slunečnicový olej. Dodá nám dostatek polynenasycených mastných kyselin (především Omega 6), které naše tělo nedokáže samo vytvořit.

Jako ve všem, i ve výživě platí: „Všeho s mírou.“ Denní dávka tuků, a to jak rostlinných, tak živočišných, by se měla pohybovat mezi 60–90 g.

zpět nahoru