Internetové cookies sice nevoní jako ty čerstvě vytažené z trouby. Díky nim se ale na našem webu můžete cítit jako doma.
zavřít
logo Lukana

Recepty

Vánoční kapr s dietním bramborovým salátem

Bez kapra a pravého bramborového salátu by nebyly pořádné Vánoce. Smažený řízek a bramborový salát plný majonézy ale nikomu po zdravotní stránce příliš neprospěje. Pokud si nechcete tradiční štědrovečerní menu odepřít, ale máte chuť ho trochu odlehčit, zkuste v salátu vynechat uzeniny, majonézu nahradit jogurtem a kapra smažit na malém množství kvalitního oleje. Zaručeně si pochutnají i zarytí odpůrci zdravé stravy!
Doba přípravy
90 minut

Co budeme potřebovat

Ingredience na salát (4 porce)
6   větších brambor
1/2   celeru
2   mrkve
1   petržel
1   větší plechovka sterilizovaného hrášku
1   bílá cibule
5   sterilizovaných okurek
1   vejce
150 g   bílého jogurtu
3   lžíce plnotučné hořčice
3   lžíce kvalitní majonézy
1   lžička soli
1/2   lžičky černého pepře
2   lžíce jablečného octa
1   snítka čerstvého rozmarýnu
 
 
 
Ingredience na kapra (4 porce)
800 g   očištěného kapra
1   vejce
100 g   celozrnné mouky
100 g   kukuřičné strouhanky
3   lžíce řepkového oleje Lukana
 
 
 
 

JAK NA TO?

Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte vychladnout. Dejte vařit i mrkev, celer, petržel a vajíčko. Mezitím nakrájejte okurky a cibuli najemno. Jakmile brambory vychladnou, oloupejte je a nakrájejte do velké mísy na malé kostičky, stejně tak nakrájejte uvařenou zeleninu. Vše smíchejte dohromady, přidejte hrášek, hořčici, jogurt a majonézu. Ochuťte solí, pepřem a jablečným octem. Hotový bramborový salát dejte uležet, nejméně na 2–3 hodiny. Nejlépe však chutná až následující den.

Umytého kapra pořádně nasolte. Obalujte nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec v kukuřičné strouhance. Obalený filet vkládejte do rozpáleného oleje, aby strouhanka příliš nenasákla tukem. Osmažte z obou stran a na závěr hotový řízek vysušte ubrouskem. Podávejte s vychlazeným bramborovým salátem a snítkou čerstvého rozmarýnu.
zpět nahoru