Internetové cookies sice nevoní jako ty čerstvě vytažené z trouby. Díky nim se ale na našem webu můžete cítit jako doma.
zavřít
logo Lukana

Recepty

Plněné bramborové knedlíky s uzeným tofu a červeným zelím

Bramborové knedlíky s uzeným, červené zelí a voňavá osmažená cibulka, to je česká klasika, které málokdo odolá. Máte-li rádi klasické české jídlo, ale po bohatých svátcích ho chcete zkusit trochu jinak, tahle zdravá verze plněných knedlíků s uzeným tofu může být přesně pro vás. Garantujeme, že si pochutnáte, ale zároveň neporušíte žádné novoroční předsevzetí a pořád dopnete kalhoty!
Doba přípravy
1,5 hodiny

Co budeme potřebovat

Ingredience na bramborové knedlíky (10–12 středně velkých knedlíků) a náplň:
  BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
500 g   brambor
400 g   špaldové mouky
2   polévkové lžíce bramborového škrobu
1   celé vejce
1   polévková lžíce soli
-------------------
  NÁPLŇ
300 g   uzeného tofu (1,5 balení)
1   velká bílá cibule
3   polévkové lžíce slunečnicového oleje Lukana
  černý pepř a špetka soli
 
 
 
 
Ingredience na červené zelí (cca 4–6 porcí):
půlka   střední hlávky červeného zelí
300 ml   vody
1 dcl   červeného vína
1   čajová lžička drceného kmínu
3-4   polévkové lžíce jablečného octa
2   polévkové lžíce slunečnicového oleje Lukana
1   polévková lžíce soli
  černý pepř
 
 
 
 

JAK NA TO?

Hlávku červeného zelí zbavte svrchních listů a košťálu a nakrouhejte ji najemno. Nakrájejte dvě velké bílé cibule na malé kostičky a rozdělte je na tři části. První z nich osmažte na oleji dozlatova a přidejte zelí. Je vhodné použít větší hrnec, aby se zelí dobře míchalo. Chvíli orestujte, poté podlijte vodou a duste na mírném ohni pod pokličkou asi 20 minut. Podle potřeby občas promíchejte. Po 20 minutách podlejte červeným vínem, osolte, opepřete, přidejte také kmín a jablečný ocet. Vařte na mírném ohni, dokud zelí nezměkne a voda s vínem se nezredukuje na omáčku.

Mezitím si připravte knedlíky a jejich náplň. Tofu nakrájejte na malé kousky a osmahněte na pánvi spolu s druhou třetinou cibule. Den předem uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, sůl, lžíci bramborového škrobu, a dokud se těsto bude lepit na prsty, postupně přidávejte mouku, až se s ním bude dobře pracovat. Z těsta vytvarujte menší placičky, na které položte osmahlé tofu s cibulí, a poté je zabalte. Hotové knedlíky pak obalte v bramborovém škrobu, aby se při vaření nerozpadaly, poté je vložte do vařící vody a cca 12–15 minut je vařte. Při vaření je alespoň jednou promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu.

Na závěr použijte poslední část nakrájené cibule – na oleji ji osmažte dozlatova. Na talíř položte zelí, knedlíky, cibulkou je ozdobte a můžete podávat!
zpět nahoru