


Recepty
Plněné bramborové knedlíky s uzeným tofu a červeným zelím
Bramborové knedlíky s uzeným, červené zelí a voňavá osmažená cibulka, to je česká klasika, které málokdo odolá. Máte-li rádi klasické české jídlo, ale po bohatých svátcích ho chcete zkusit trochu jinak, tahle zdravá verze plněných knedlíků s uzeným tofu může být přesně pro vás. Garantujeme, že si pochutnáte, ale zároveň neporušíte žádné novoroční předsevzetí a pořád dopnete kalhoty!
Doba přípravy
1,5 hodiny
Co budeme potřebovat
Ingredience na bramborové knedlíky (10–12 středně velkých knedlíků) a náplň:
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY | ||
500 g | brambor | |
400 g | špaldové mouky | |
2 | polévkové lžíce bramborového škrobu | |
1 | celé vejce | |
1 | polévková lžíce soli | |
------------------- | ||
NÁPLŇ | ||
300 g | uzeného tofu (1,5 balení) | |
1 | velká bílá cibule | |
3 | polévkové lžíce slunečnicového oleje Lukana | |
černý pepř a špetka soli | ||
Ingredience na červené zelí (cca 4–6 porcí):
půlka | střední hlávky červeného zelí | |
300 ml | vody | |
1 dcl | červeného vína | |
1 | čajová lžička drceného kmínu | |
3-4 | polévkové lžíce jablečného octa | |
2 | polévkové lžíce slunečnicového oleje Lukana | |
1 | polévková lžíce soli | |
černý pepř | ||
JAK NA TO?
Hlávku červeného zelí zbavte svrchních listů a košťálu a nakrouhejte ji najemno. Nakrájejte dvě velké bílé cibule na malé kostičky a rozdělte je na tři části. První z nich osmažte na oleji dozlatova a přidejte zelí. Je vhodné použít větší hrnec, aby se zelí dobře míchalo. Chvíli orestujte, poté podlijte vodou a duste na mírném ohni pod pokličkou asi 20 minut. Podle potřeby občas promíchejte. Po 20 minutách podlejte červeným vínem, osolte, opepřete, přidejte také kmín a jablečný ocet. Vařte na mírném ohni, dokud zelí nezměkne a voda s vínem se nezredukuje na omáčku.
Mezitím si připravte knedlíky a jejich náplň. Tofu nakrájejte na malé kousky a osmahněte na pánvi spolu s druhou třetinou cibule. Den předem uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, sůl, lžíci bramborového škrobu, a dokud se těsto bude lepit na prsty, postupně přidávejte mouku, až se s ním bude dobře pracovat. Z těsta vytvarujte menší placičky, na které položte osmahlé tofu s cibulí, a poté je zabalte. Hotové knedlíky pak obalte v bramborovém škrobu, aby se při vaření nerozpadaly, poté je vložte do vařící vody a cca 12–15 minut je vařte. Při vaření je alespoň jednou promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu.
Na závěr použijte poslední část nakrájené cibule – na oleji ji osmažte dozlatova. Na talíř položte zelí, knedlíky, cibulkou je ozdobte a můžete podávat!
Mezitím si připravte knedlíky a jejich náplň. Tofu nakrájejte na malé kousky a osmahněte na pánvi spolu s druhou třetinou cibule. Den předem uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, sůl, lžíci bramborového škrobu, a dokud se těsto bude lepit na prsty, postupně přidávejte mouku, až se s ním bude dobře pracovat. Z těsta vytvarujte menší placičky, na které položte osmahlé tofu s cibulí, a poté je zabalte. Hotové knedlíky pak obalte v bramborovém škrobu, aby se při vaření nerozpadaly, poté je vložte do vařící vody a cca 12–15 minut je vařte. Při vaření je alespoň jednou promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu.
Na závěr použijte poslední část nakrájené cibule – na oleji ji osmažte dozlatova. Na talíř položte zelí, knedlíky, cibulkou je ozdobte a můžete podávat!