Internetové cookies sice nevoní jako ty čerstvě vytažené z trouby. Díky nim se ale na našem webu můžete cítit jako doma.
zavřít
Facebook
Youtube
Newsletter

Recepty

Mazanec

Velikonoce bez mazance jsou jako Vánoce bez vánočky. Mazanec se tradičně peče na velikonoční neděli. Těsto je sice hodně podobné kynutému těstu na vánočku, ale rozdíl je v jiném množství cukru, vajec a v použitém koření. Připravte si mazanec na sváteční velikonoční snídani!
Doba přípravy
2 hodiny příprava + 1 hodina pečení/1 bochánek

Co budeme potřebovat

Ingredience
500 g   mouky + na pomoučení válu
100 g   třtinového cukru
1   balení vanilkového cukru
80 ml   oleje
300 ml   plnotučného mléka
  kůra z 1 citronu
2   lžíce rozinek
2   lžíce mandlových plátků + na ozdobu
2   špetky muškátového oříšku
¾   kostky droždí (cca 20 g)
3   žloutky
1   vejce na potírání

JAK NA TO?

Nejprve si připravte kvásek: do menší misky vlijte 50 ml vlažného mléka nebo smetany, přidejte rozdrobené droždí, lžičku cukru a rozmíchejte. Zakryjte misku utěrkou a zhruba na 15–20 minut odložte na teplé místo.

Do větší mísy prosijte mouku. Tu smíchejte s cukrem, žloutky, olejem, zbytkem mléka a vzešlým kváskem. Pořádně propracujte, poté přidejte mandle a rozinky. Těsto je hotové, jakmile se nelepí na prsty a samo se odlepuje od stěn mísy. Zakryjte ho utěrkou a dejte kynout cca na hodinu na teplé místo. Správně nakynuté těsto zvětší dvojnásobně svůj objem.

Poté těsto přemístěte na pomoučený vál a rukou vytvarujte bochánek. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, pomažte vejcem a posypejte mandlemi. Nechte ještě 20 minut kynout na plechu, pak pečte 50 minut v troubě předehřáté na 180°C. Propečenost těsta otestujte špejlí. Pokud se na špejli těsto nelepí, mazanec je hotový.

Přehrát videorecept

Další recepty

zpět nahoru