Internetové cookies sice nevoní jako ty čerstvě vytažené z trouby. Díky nim se ale na našem webu můžete cítit jako doma.
zavřít
Facebook
Youtube
Newsletter

Recepty

Květáková polévka s bylinkovými krutony

Bez polévky se žádný nedělní oběd neobejde. Jemně krémová květáková polévka může být velmi příjemnou změnou, kterou ocení nejenom ti, co milují vydatné zeleninové krémy. S bylinkovými krutony poslouží i jako lehký hlavní chod.
Doba přípravy
30 minut / 4 porce

Co budeme potřebovat

Ingredience
500 g   květáku
1   cibule
1   stroužek česneku
2   lžíce slunečnisového oleje Lukana + 1 lžíce na krutony
1   litr zeleninového vývaru
1   lžička soli
1   lžička drceného kmínu
½   lžičky černého pepře
5   plátků chleba
1   lžička sušeného tymiánu
  špetka soli a pepře na dochucení krutonů
100 ml   smetany
  čerstvý tymián na ozdobu

JAK NA TO?

Omytý květák natrhejte na růžičky.

Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek najemno. Na oleji orestujte dozlatova. Poté přidejte květák a zalijte vývarem. Ochuťte solí, kmínem a pepřem. Vařte asi 20 minut, dokud květák nezměkne.

Mezitím nakrájejte plátky chleba na kostičky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete, posypejte sušeným tymiánem a pokapejte olejem. Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Jakmile je květák měkký, rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a zjemněte smetanou. Hotovou polévku podávejte s krutony a čerstvým tymiánem.

Přehrát videorecept

Další recepty

zpět nahoru