Internetové cookies sice nevoní jako ty čerstvě vytažené z trouby. Díky nim se ale na našem webu můžete cítit jako doma.
zavřít
logo Lukana
Recepty s olejem Lukana

Recepty

Musaka s lilkem

Co budeme potřebovat

500 g   mletého míchaného masa
300 g   brambor
2   větší lilky
1   cibule
4   stroužky česneku
1   větší rajčatový protlak
5   dobře zralých rajčat
200 ml   červeného vína
  máslo
  mléko
  hladká mouka
3   bobkové listy
  skořice
  muškátový oříšek
  sůl, pepř
 
 

JAK NA TO?

1. Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky a orestujeme je na oleji. Poté přidáme maso a dále restujeme dohněda. Přidáme 3 bobkové listy, oloupaná a nakrájená rajčata, protlak, podlijeme vínem a necháme vyvařit alkohol. Osolíme, opepříme, přidáme špetku skořice a dusíme doměkka.
2. Lilky nakrájíme na max 1 cm silné plátky, posolíme, necháme vypotit, poté jemně posypeme skořicí a orestujeme na oleji z obou stran. Brambory si mírně předvaříme, nakrájíme na plátky a také orestujeme.
3. Z másla, mouky a mléka si vytvoříme bešamelovou omáčku, kterou osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového oříšku a nyní už můžeme vrstvit.
4. Dospod pekáčku vyložíme brambory, na ně poklademe vrstvu masa s rajčatovou omáčku, na ně lilky a nakonec to vše zalijeme bešamelem. Pečeme cca při 170°C. Díky tomu, že máme všechny vrstvy předvařené, netrvá to příliš dlouho. Poslední vrstva bešamelové omáčky musí mít zlatavou barvu.
zpět nahoru