Internetové cookies sice nevoní jako ty čerstvě vytažené z trouby. Díky nim se ale na našem webu můžete cítit jako doma.
zavřít
logo Lukana

Recepty

Salát ze zelené čočky s fazolkami a vejcem

V chladnějším období nemá nikdo příliš velkou chuť na studené zeleninové saláty. Salát ale nemusí být za každou cenu studený! Když zeleninu tepelně upravíte, přidáte luštěniny, maso nebo vejce, dostanete skvělý pokrm, který je lehký, ale přesto zasytí. Zelená čočka se do salátů hodí nejlépe, protože se nerozvařuje, a navíc je uvařená za chvíli. Zkuste tento recept plný vlákniny, bílkovin i kyseliny listové, zaručeně vás postaví na nohy!
Doba přípravy
30 minut

Co budeme potřebovat

Ingredience na 2 porce
100 g   zelené čočky
200 ml   vody
hrst   zelených fazolek
půlka   malé cukety
1   jarní cibulka
1   malý stroužek česneku
1   lžíce slunečnicového oleje Lukana
1   špetka mletého pepře
půl   lžičky soli + špetka na závěrečné ochucení
1   špetka sušeného tymiánu nebo bazalky
 
 
 
 
 
 

JAK NA TO?

Nejdříve si připravte čočku. Pořádně ji propláchněte pod studenou vodou a dejte ji vařit ve 200 ml vody. Čočku nemusíte předem namáčet, i bez přípravy je měkká do 20 minut. V průběhu vaření ji kontrolujte a případně do ní přilijte horkou vodu, pokud se vyvaří, avšak čočka stále není měkká. Solte až poté, co je uvařená, neboť sůl dobu varu prodlužuje. Dejte také do vroucí vody vařit vejce. Vařte ho 8–12 minut podle toho, jak moc uvařené ho máte rádi.

Mezitím co se vaří čočka i vajíčko, si připravte zeleninu. Cuketu i fazolky nakrájejte na malé kousky, jarní cibulku na kolečka. Česnek pokrájejte nadrobno a zpěňte ho na lžíci slunečnicového oleje Lukana. Nechte chvíli orestovat, poté přidejte zeleninu kromě špenátu. Chvíli restujte, aby zelenina změkla, ale zůstala pořád křupavá, budou jí stačit maximálně 2 minuty. Přidejte čočku, ochuťte solí, pepřem a sušeným tymiánem nebo bazalkou. Špenát přimíchejte až na závěr a již ho nevařte. Horká čočka a zelenina způsobí, že špenát jen lehce zavadne, ale neuvaří se. Salát můžete ještě lehce dochutit troškou oleje. Podávejte s uvařeným vejcem a nadrobno posekanou jarní cibulkou.
zpět nahoru