Internetové cookies sice nevoní jako ty čerstvě vytažené z trouby. Díky nim se ale na našem webu můžete cítit jako doma.
zavřít
Facebook
Youtube

Recepty

Levandulová bábovka

Levanduli si obecně spojujeme spíše s mýdlem či vonnými olejíčky, ale zkoušeli jste s ní už péct? Netradiční bábovka s tvarohem vás přesvědčí, že levandule patří nejen do kosmetiky, ale také do kuchyně. Během léta je tato rostlinka velmi snadno dostupná, sušené květy seženete například v bylinářstvích, ostatní ingredience máte jistě doma!
Doba přípravy
60 minut (15 minut příprava, 45–50 minut pečení)

Co budeme potřebovat

Ingredience
300 g   celozrnné špaldové mouky
200 ml   mléka
100 ml   slunečnicového oleje Lukana + olej na vymaštění formy
170 g   třtinového cukru
4   vejce
1/2   balení kypřicího prášku
1   lžička vanilkového extraktu
3   lžíce sušených levandulových květů + na ozdobu
  třtinový moučkový cukr na posypání
 
 
 

JAK NA TO?

Formu na bábovku vytřete olejem. Troubu předehřejte na 175°C.

Nejdříve oddělte žloutky od bílků. Cukr ušlehejte se žloutky, poté do směsi postupně přilévejte slunečnicový olej Lukana, vanilkový extrakt a mléko. Do mísy prosijte mouku přes síto. Přidejte prášek do pečiva, levanduli a promíchejte. Mouku smíchanou s práškem zapracujte po troškách do tekuté směsi.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a po malých částech ho opatrně vmíchejte do těsta. To pak vlijte do formy a dejte na 45 až 50 minut péct. Hotovou bábovku poznáte tak, když do těsta zapíchnete špejli, a ta zůstane po vytažení suchá. Upečenou bábovku nechte vychladnout, až poté převraťte a vyklopte na talíř. Pocukrujte třtinovým moučkovým cukrem a posypte zbylými květy levandule.

Přehrát videorecept

Další recepty

zpět nahoru