Internetové cookies sice nevoní jako ty čerstvě vytažené z trouby. Díky nim se ale na našem webu můžete cítit jako doma.
zavřít
logo Lukana
Recepty s olejem Lukana

Recepty

Švestková omáčka k masu

Co budeme potřebovat

  1/2 kg švestek
  1/2 cibule
  1 lžíce citrónové šťávy
  1 lžíce hladké mouky
  1 stroužek česneku
  5 lžic oleje
  1/2 lžičky mleté skořice
  1 badyán
  2 kuličky jalovce
  1 lžíci třtinového cukru
  sůl, pepř
 

JAK NA TO?

1. V hrcni na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme vrchovatou lžíci hladké mouky a usmažíme zlatavou jíšku. Poté zasypeme lžící cukru a za stálého míchání ho necháme rozpustit a lehce zkaramelizovat.

2. Do hrnce vhodíme vypeckované a na kousky nakrájené švestky, podlijeme trochou vody a promícháme, aby se jíška rozpustila. Přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, skořici, badyán, jalovec, osolíme, opepříme a až začne omáčka vařit, ztlumíme a necháme jen lehce probublávat.

3. Až se švestky téměř úplně rozpadnou, vyjmeme badyán a jalovec a omáčku dochutíme (většinou je třeba dosladit). Můžeme ji nechat s kusy ovoce, propasírovat nebo rozmixovat dohladka.

Tip! Omáčku můžete zvýraznit trochou koňaku, rumu nebo slivovice. Výborně se hodí k vepřové panence.
zpět nahoru